Etusivu Aikojen alku 1600-luku 1700-luku 1800-luku 1900-luku Lue lisää
 Aikamatka Oulu   1600-luku
Oulu 1600-luvulla
Käsityöläisiä ja kauppiaita
Porvariskulttuuria

 

 

 

Oulun kaupunki perustettiin Oulujokisuulle rakennettua linnaketta vastapäätä. Ruotsi oli voittanut taistelun Pohjois-Pohjanmaan herruudesta, ja kuningas halusi linnoituksen ja kirkon yhteyteen kaupungin, jotta alueen kaupankäyntiä voitaisiin valvoa ja verottaa. Asukkaita houkuteltiin kaupunkiin lupaamalla tulonlähteeksi mm. porvari- ja lohenkalastusoikeuksia. Vähitellen kaupunki kasvoikin leviten nykyisin Pokkitörmänä tunnetulle Kaupunginojan ja Merikosken väliselle harjanteelle, aina kirkon tuntumaan saakka.

Vasta perustetun Oulun kaupungin ensimmäinen vuosisata oli kaikkiaan hitaan kehityksen aikaa. Kaupankäynti oli tietyllä tavalla kaksijakoista, ja sekä maaseudun talonpoikien että Tukholman suurten kauppahuoneiden kanssa käyty kauppa oli vilkasta. Molempiin suuntiin luotiin kauppasuhteita, jotka saattoivat kestää sukupolvesta toiseen. Talonpoikien tuotteista erityisesti lohi oli kysyttyä pääkaupungissa, ja myyntiin lähti myös esimerkiksi voita, turkiksia ja tervaa. Valtakunnan pääkaupungista tuotiin mm. viljaa, suolaa ja nautintoaineita. Lisäksi matkalla tarttui mukaan kulttuurivaikutteita.

Suotuisan taloudellisen kehityksen katkaisivat 1600-luvulla toistuvasti monet tulipalot, katovuodet ja haaksirikot. Erityisesti vuosisadan viimeisen vuosikymmenen nälkävuodet koettelivat koko Pohjois-Pohjanmaata. Oulu oli koko Pohjois-Suomen keskus, joka johti koko alueen kohti uutta vuosisataa ja uudenlaista taloudellista hyvinvointia.