Etusivu Aikojen alku 1600-luku 1700-luku 1800-luku 1900-luku Lue lisää
 Aikamatka Oulu   1900-luku
1900-luvulta 2000-luvulle
Oulu sodissa
Teollisuuden kehitys
Huvielämä ja kulttuuri

 

 

 

1900-luvulle tultaessa Oulusta tuli entistä voimakkaammin koko Pohjois-Suomen keskus. Oulu oli niin hallinto-, varuskunta-, sairaala-, koulu-, kuin kulttuurikaupunkikin, ja lisäksi kasvava teollisuus toi jatkuvasti uusia työpaikkoja. Myös piispanistuin siirtyi Ouluun vuonna 1900, ja Sofia Magdalenan kirkko vihittiin tuomiokirkoksi.

Koko 1900-luvun ajan palveluelinkeinojen kasvu on ollut hyvin voimakasta. Liikenneyhteydet kehittyivät alkuvuosikymmeninä nopeasti, ja pitkälti juuri hyvien liikenneyhteyksien vuoksi Oulu oli tärkeä huoltokeskus sotien aikana. Jälleenrakennusaikana väestönkasvu oli erittäin nopeaa, ja aikakaudelle ominainen yhteiskunnallinen muutos näkyi mm. kaupunkikuvan muutoksessa: pienestä puutalokaupungista tuli nopeasti kivikaupunki.

Viimeisimpinä vuosikymmeninä Oululle on ollut leimallista teknologiateollisuuden voimakas kasvu. Yliopistosta valmistuva työvoima on tuonut alueelle runsaasti korkeaa osaamista vaativaa yritystoimintaa. Kuten jo 400 vuotta sitten, myös nyt tarjolla olevat työpaikat ovat houkutelleet kaupunkiin uusia asukkaita. Tämä on mahdollistanut Oulun nopean kasvun alle 100 000 asukkaan kaupungista lähes 130 000 asukkaan kaupungiksi.