Etusivu Aikojen alku 1600-luku 1700-luku 1800-luku 1900-luku Lue lisää
 Aikamatka Oulu   Oulun seurakunnat 1950-2004
Kirkko 1600-luvulla
1700-luku ja kirkko
1800-luvun seurakunnat
Seurakuntaelämää 1900-l.
Seurakunnat 1950-2004
Ortodoksinen hiippakunta
 

 

 

 

Sisältö
Seurakuntahallinnon muutos 1960-luvulla
Kirkon ja seurakuntien toiminta sodan jälkeen

 

Seurakuntahallinnon muutos 1960-luvulla

Kaupungin kasvu ja toimintojen kehittyminen sodan jälkeen toi mukanaan muutoksia myös seurakunnalliseen hallintoon. Oulu jaettiin neljään seurakuntaan vuoden 1966 alusta. Seurakunnat toimivat taloudellisesti ja hallinnollisesti yhteistyössä ja muodostavat seurakuntayhtymän, johon kuuluu yhtymän johto ja neljä palveluyksikköä.

Oulun evankelisluterilaiseen seurakuntayhtymään kuuluvat Tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Karjasillan, Tuiran ja Oulujoen seurakunnat. Yhteiset palveluyksiköt ovat hallinto- ja talouspalvelut, kiinteistö- ja hautauspalvelut, diakonian- ja sielunhoidon palvelut ja kristillisen kasvatuksen palvelut.

Seurakuntayhtymän muodostamisen jälkeen on kirkkojen ja toimitilojen rakentaminen ollut näkyvä osa oululaista kaupunkikuvaa. Suurin osa seurakuntayhtymän tiloista on rakennettu 1960-luvun jälkeen, mm. Tuiran, Karjasillan ja Kastellin kirkot. Myös työntekijöiden määrä on lisääntynyt seurakunnissa ja palveluyksiköissä, ja nykyisin seurakunta on Oulussa merkittävä työllistäjä.

Sivun alkuun

Kirkon ja seurakuntien toiminta sodan jälkeen

Sodasta toipuminen leimasi Oulun seurakunnan toimintaa 1950-luvulla. Seurakunnassa aloitettiin uusia toimintamuotoja, mm. ensimmäiset nuorisotyönohjaajat aloittivat työnsä. Tuolloin saivat alkunsa myös edelleen joka kesä järjestettävät Hietasaaren kesäpäivät. Lapsityössä toimi aktiivisena mm. lehtori Hjördis Oivo ja teinityötä aloitteli pastori Arvi Seppänen, josta tuli myöhemmin tuomiorovasti.

Leiririppikouluista tuli jo vuonna 1951 vakiintunut työmuoto, ja nykypäivää lähestyttäessä entistä suurempi osa nuorista osallistuu rippileirille. Nykyisin ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi kirkon toimintamuodoksi noussut perheneuvonta puolestaan aloitettiin 1956. Raatin nuorisotalossa oli NMKY:n toimintaa nuorille. Myöhemmin vastuu toiminnan järjestämisestä siirtyi seurakunnille.

Toimintamuodot kehittyivät 1960-luvulla entisestään, ja lapsi-, nuoriso, opiskelija- ja diakoniatyöstä tuli selkeästi omat toimialansa perinteisten jumalanpalvelusten ja seurojen rinnalle. Seuraavilla vuosikymmenillä yhteistyö koulujen kanssa kehittyi ja ammattikouluilla aloitti työnsä oma pappi. Pyhäinpäivän tapahtuma nuorille järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Myöhemmin tapahtuma muuttui koko viikonlopun mittaiseksi ja sai nimen OULU-Gospel. Tapahtuma järjestetään edelleen. Seurakunnilla on nykyisin musiikkityössä kanttoreiden lisäksi oma puhallinorkesteri.

Kirkon vaurastuminen ja selkeä tarve ovat mahdollistaneet myös kirkollisen koulutuksen kehittymisen. Eri toimialoille löytyy koulutusmahdollisuuksia Oulun hiippakunnan alueelta ja Oulussa sijaitsee diakonia-alan ammattilaisia kouluttava yksikkö. 1970–80-luvuilla lapsityöntekijöiden koulutus vakiintui valtakunnallisesti. Oulussa ensimmäisiä kouluttajia oli silloin lehtori Airi Huotari.

 

Sivun alkuun