3.3. Koti- ja ulkomaiset iskelmäsuosikit

Suomalaiset nuoret ihailivat filmitähtien ohella myös koti- ja ulkomaisia iskelmäsuosikkeja. Ennen varsinaisia rock-artisteja ja niiden ohella suomalaisten tyttöjen sydämen voi saada läpättämään mm. Henry Theel, Olavi Virta tai Tapio Rautavaara. Poikien mieleen saattoi samalla tavoin olla mm. Brita Koivunen, Vieno Kekkonen tai Laila Kinnunen. Oli myös varsin yleistä, että kotimaiset filmitähdet ryhtyivät levylaulajiksi tai levylaulajat päätyivät näyttelemään elokuviin.

Tiedotusvälineitä ja äänilevyjä lähempään kontaktiin ulkomaisten nuorisoidolien kanssa päästiin, kun ulkomaisia laulajia ja soittajia alkoi käydä entistä enemmän esiintymässä Suomessa. Suomeen alettiin myös saada entistä nimekkäämpiä esiintyjiä. Kesäinen Linnanmäen lava Helsingissä muodostui tällaisen vierailujen näyttämöksi. Aiemmin Suomessa oli käynyt konsertoimassa etupäässä klassisen musiikin nimekkäitä taitelijoita, mutta nyt kevyen musiikin edustajat alkoivat myös vetää kansaa.

k24.JPG (29328 bytes)

Paul Anka Linnanmäellä vuonna 1959. Kuva: Lehtikuva Oy.

k25.GIF (14447 bytes) "Sillä on niin ihana äänenmurros !"  Paul Anka oli toki suuri tähti koko maailmassa, mutta hänen konserttinsa Suomessa oli ensimmäinen suuri ulkomaisen idolin konsertti ja siksi erityisen ikimuistoinen. Kari tosin tarkastelee asiaa hieman "setämäisestä" näkökulmasta. Piirros: Kari Suomalainen, julk. HS 19.8.59.

Iskelmien lisäksi myös amerikkalaisen jazzin soittajien vierailut alkoivat yleistyä. Mm. jo ennen sotia kuuluisuuteen noussut trumpetisti Louis Armstrong kävi esiintymässä Helsingin Linnanmäellä. Linnanmäen konsertoijista suurimman julkisuuden sai kuitenkin nuori amerikkalainen iskelmälaulaja ja säveltäjä Paul Anka, joka kävi vuonna 1959 esiintymässä Linnanmäen lavalla. Esitys tuntui erityisen hurmaavalta sitä seuranneista nuorista naisista.

Paul Anka lauloi laulunsa englanniksi, ja levy-yhtiöt etsivät nopeasti alkuperäisen laulajan suomalaisia korvikkeita, jotka lauloivat hänen sävelmiään suomen kiellä. Lasse Liemolasta tuli ehdottomasti tunnetuin kotimainen Ankan kappaleiden tulkki. Lasse Liemolan aktiivisin laulajan ura keskittyi vuosiin 1957-63, jolloin hän levytti Pohjoismainen Sähkö Oy:n levymerkillä melkoisen pinon singlelevyjä. Liemola levytti mm. Ep-levyn "Lasse Liemola laulaa Paul Ankan sävellyksiä", jolla olivat seuraavat sävellykset Olet kohtaloni, Diana, Olen rakastunut ja Älä leiki rakkaudella. Liemolan menestykseen vaikutti laulunlahjojen lisäksi hänen teinityttöihin vetoava edullinen ulkomuotonsa.


jk32.jpg (33807 bytes)

Uusien single-levyjen yleistymisen myötä tehtiin markkinoille myös ns. postikorttiäänilevyjä. Kuvassa on Lasse Liemolaa esittävä postikortti, jonka muovipintaan on prässätty hänen levyttämänsä versio Paul Ankan Diana -laulusta. Esine kuuluu Pohjois-Pohjanmaan Museon kokoelmiin.

arrow3.gif (862 bytes) seuraava