Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Mediator, 1999
   

100 vuotta täyttänyt sanomalehti Kaleva lahjoitti Martti Aihan tekemän Mediator-veistoksen Oulun kaupungille syksyllä 1999.

This page in English >

Terässiltaa tai jättimäistä virkkaustyötä muistuttava, 27 metriä pitkä teos kulkee kaupunginojan ylitse. Riippusiltamaisella kannatinrakenteella tuettu palkki koostuu yhdeksästä toisiinsa pultatusta osasta, joiden sisällä myllertää erilaisia hitsattuja muotoja ja kappaleita.

Teoksen nimi ja ilmiasu viittaavat sanomalehden toimitustyöhön, jossa tapahtumasirpaleet kootaan uutisvirraksi. Sanomalehti toimii informaation välittäjänä lukijoiden ja tapahtumien välillä.

Mediatorin oranssi väri herättää huomiota katukuvassa, mutta toisaalta se viittaa arkipäiväiseen ja anonyymiin teolliseen tuottamiseen.

Aiha, Martti (s. 1952)

Martti Aiha on syntynyt Pudasjärvellä. Hän opiskeli 1970-luvulla Taideteollisessa korkeakoulussa ja Suomen taideakatemian koulussa. Aiha on työstänyt monenlaisia materiaaleja: hän on siirtynyt kipsistä bambuun, bambusta puuhun, puusta metalliin ja esineisiin.

Aiha on kulkenut luonnonläheisyydestä käsitteellisyyteen, materiaalisuudesta immateriaan. Teokset on toteutettu viimeistellyllä käsityötaidolla. Aihalle oli 1980-luvulla leimallista koristeellinen, kalligrafinen merkkikieli.

Martti Aihan muita teoksia: Futura - Tuntematon, 1986

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Mediator, 1999

Aiha, Martti (s. 1952)
Polttomaalattu teräs, hitsattu ja pultattu yhteen
180 x 2700 x 50 cm
Snellmaninpuisto, Pokkinen, keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä