Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Kalasääski ja lohi, 1959
   

Kalasääski ja lohi on Oulun ensimmäinen varsinainen suihkulähdeveistos.

This page in English >

Pronssiin valettu eläinaihe on sijoitettu kosken hiomalle luonnonkivelle, pyöreän vesialtaan keskelle. Ajatus veistoksen hankkimisesta oli syntynyt Oulun 350-vuotisjuhlien yhteydessä 1955. Oskari Jauhiainen oli mukana kilpailutoimikunnassa, mutta hanke ei lähtenyt tuolloin liikkeelle. Vuonna 1960 paljastetun veistoksen rahoituksesta vastasivat toimitusjohtaja ja rouva U.J. Sundström.

Oskari Jauhiainen on todennut teoksesta: ”Aihe on romanttissävyinen, koska nämä ajat kuuluvat jo menneisyyteen ja lisäksi erittäin dekoratiivinen, koska kyseessä on suihkulähdepatsas. Pokkisenpuiston avaruus ja tila antavat mahdollisuuden kalasääsken ajatellulle nopealle ylhäältäpäin suuntautuvalle syöksylle”.

Jauhiainen on kertonut, että Kalasääski-veistoksessa oli kalana ensin hauki, mutta teoksen lahjoittaja Sundström oli halunnut hauen tilalle lohen. ”Siitä tulleeki sitten Oulujoen viimeinen lohi”, arveli Jauhiainen.

Jauhiainen, Oskari (1913 - 1990)

Kiiminkiläissyntyinen kuvanveistäjä, professori ja akateemikko Oskari Jauhiainen loi uransa erityisesti monumentaalikuvanveistäjänä ja hänen julkisia muistomerkkejään on ympäri Suomea. Jauhiainen edusti kuvanveiston realistista perinnettä: hän oli mieltynyt jyhkeisiin, klassisiin muotoihin ja vältti kokeiluja.

Nuorena Jauhiainen herätti huomiota pienoisveistoksillaan ja muotokuvillaan, joista omakuvat ovat mieleenpainuvimpia. Hänet kutsuttiin Lokakuun ryhmään 1948.

1950-luvun alussa Jauhiainen oli jo saavuttanut vankan aseman erityisesti Turun Mikael Agricola -patsaan (1947 - 52) ansiosta. Jauhiainen työskenteli Suomen Taideakatemian koulun kuvanveistonopettajana 1956 - 65.

Kiimingissä toimii vuonna 1997 avattu Oskari Jauhiaisen museo.

Oskari Jauhiaisen muita teoksia: Teuvo Pakkalan muistopatsas, 1973

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
 

Kalasääski ja lohi, 1959

Jauhiainen, Oskari (1913 - 1990)
Pronssi, valettu
195 x 100 x 105 cm
Pokkisenpuisto, keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä