Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Vapaudenpatsas, 1920
   

Suomen itsenäistymistä seurasi monumentti-innostus, jonka avulla luotiin tasavallan uutta identiteettiä ja korostettiin kansakunnan perusarvoja.

This page in English >

Suosituimpia aiheita olivat vapauden ja itsenäisyyden muistomerkit, joissa kuvattiin kaatuneita valkoisia sankareita antiikin tapaan idealisoiden. Klassisistinen kuvanveisto nousikin 1920-luvun taiteen keskiöön.

Oulun Vapauden patsas, johon on liitetty teksti ”1918 - Eteläpohjalaisten vapaussankareiden kunniaksi”, edustaa 44-vuotiaana kuolleen Into Saxelinin myöhäistuotantoa. Salskean miesfiguurin mallina toimi helsinkiläinen voimistelunopettaja, joka oli osallistunut Pariisin olympialaisiin 1924.

Saxelin, Into (1883 - 1927)

Into Saxelin oli ennen kaikkea nuoruuden, kauneuden ja haaveilun kuvaaja. Parhaiten hänet tunnetaan pienikokoisista lapsi- ja neitoaiheisista veistoksistaan, joista välittyi kiinnostus erilaisten asentojen ja liikkeiden herkkään kuvaamiseen.

Opiskeluvuosinaan hän sai vaikutteita Rodinilta, mutta eniten hänen tyyliinsä lienee vaikuttanut Bourdellen ja Maillolin antiikkikäsitys. Saxelin käytti teostensa materiaaleina kipsiä, pronssia ja marmoria sekä toisinaan tinaa ja posliinia.

Muita Into Saxelinin teoksia: Sara Wacklinin muistoreliefi, 1927

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Vapaudenpatsas, 1920

Saxelin, Into (1883 - 1927)
Pronssi, valettu, musta graniitti, veistetty
360 x 150 x 80 cm
Mannerheiminpuisto, Vanhatulli, keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä