Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Frans Michael Franzénin patsas, 1879
   

Runoilija Franzénin patsas on Oulun vanhin julkinen monumentti.

This page in English >

Hanke käynnistyi Frans Michael Franzénin syntymän satavuotispäivänä 1872. Oululaissyntyinen, mutta Ruotsissa pitkään asunut Franzén
(1772 - 1847) toimi lyyrikon uran ohella Härnösandin (Ruotsi) hiippakunnan piispana ja Turun Akatemian oppihistorian professorina, joka myöhemmin vaihtui käytännöllisen filosofian ja yleisen historian professuuriin.

Kuvanveistäjä Erland Stenberg muovaili Franzénin päätä Pariisissa talvella 1878. Anekdoottina mainittakoon, että työhuoneen lämpötila oli alhaisimmillaan vain +3 astetta. Keväällä 1879 pronssiin valettu pää lähetettiin rautateitse Lyypekkiin, josta se siirrettiin laivalla Ouluun.

Veistoksen paljastustilaisuus vuonna 1881 oli huomattava sosiaalinen tapahtuma, mutta taiteilijan nimeä ei mainittu juhlapuheissa eikä häntä tiettävästi ollut kutsuttu tilaisuuteen. Keskelle kirkkotoria oli pystytetty kaksi lavaa katselijoita varten, yksi kuorolle ja soittajille sekä puhujalava. Tilaisuutta juhlistivat katajanhavuseppeleet, 30 lipputankoa, juhlakulkue, Topeliuksen juhlaruno, tykinlaukaukset ja Maamme-laulu. Tapahtuma jatkui kaupungin valtuuston tarjoamilla juhlapäivällisillä Seurahuoneen salongissa ja illalla oli kansanhuvit Raatissa.

Nykyisin veistos on oululaisten "Havis Amanda", jonka vappulakituksesta vastaa Oulun yliopiston humanistinen kilta.

Johan Erland Stenberg (1838 - 96)

Orimattilaissyntyinen Johan Erland Stenberg oli opiskellut Tukholman ja Kööpenhaminan taideakatemioissa 1870-luvun alussa ja täydentänyt opintojaan mm. Italiassa. Stenberg sai vaikutteita antiikin taiteesta ja uusklassismista. Parhaiten hänet tunnetaan muotokuvaajana (mm. Kansallisteatterin Aleksis Kiven marmorinen rintakuva) ja Kalevala-aiheiden tulkitsijana.

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Frans Michael Franzénin patsas, 1879

Erland Stenberg (1838 - 1896)
Pronssi, valettu
162 x 112 x 65 cm
Franzéninpuisto, Pokkinen, keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä